Pohjois-Savo on
mukana kehittämässä ravintola-alaa muutoskyvykkyyden ja vihreän siirtymän
avulla. Pohjois-Savosta on mukana jo 10 ravintola-alan yritystä kehitystyössä
yli maakuntarajojen.
Syyskuun 2021 alussa käynnistynyt
kaksivuotinen Mission Positive Handprint -hanke tukee ravitsemisalan yrityksiä
muutoskyvykkyyden vahvistamisessa ja entistä ekologisempien toimintatapojen
omaksumisessa. Hanke on jatkoa Laureassa aiemmin toteutetulle Mission Zero
Foodprint -hankkeelle, ja se toteutetaan Laurean, JAMKin ja
Savonia-ammattikorkeakoulujen yhteistyönä. Hankkeen rahoittaa Hämeen
elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, ja sen toiminta-alueita ovat
Keski-Suomi, Pohjois-Savo ja Uusimaa.
Kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja
Hankkeessa etsitään uusia kestävän kehityksen
mukaisia ratkaisuja ruokapalvelujen kehittämiseen ja tarjontaan pilottialueiden
ravintolayrityksissä. Ravitsemisalan toimijoita verkotetaan sekä paikallisesti
että ylimaakunnallisesti luoden mahdollisuuksia vertaisoppimiselle.
Kehittämistyötä tehdään moniammatillisella tiimillä, johon osallistuvat
hankkeen asiantuntijat sekä pilottiyritysten työntekijät, ja tavoitteena on
hyödyntää yhteiskehittämisen toimintamalleja ja palvelumuotoilua. Hankkeen
toteutuksessa hyödynnetään palvelumuotoilun keinoja eli keskiössä on asiakkaan
palvelupolku ja asiakaskokemus.
Hankkeen keskeinen tavoite on muutoskyvykkyyden
kasvattaminen. Muut tavoitteet painottavat toimenpiteitä, joilla tuetaan
vihreää siirtymää ja yritysten uudistumista yhteiskehittäen ja vertaisilta
oppien, digitaalisia työkaluja hyödyntäen ja asiakasviestintää kehittäen.
Kestävää uudistumista
Ravitsemisalalla koronapandemia on koetellut
yrityksiä laajasti.
– Onkin tärkeää pohtia, mitkä olisivat ne
keinot, joilla yritykset nousisivat koronapandemiasta uudistuneena ja valmiina
kasvuun, hankkeen projektipäällikkö Anne Turunen kertoo.
– Uudistumisessa auttaa kyky tunnistaa
tulevaisuuden trendejä ja asioita, jotka tulevat olemaan tulevaisuudessa
välttämättömiä kilpailukyvyn ylläpitämiseksi sekä asioita, joista asiakkaat
ovat tulevaisuudessa valmiita maksamaan.
Selkeä kehityssuunta, joka ravitsemisalan
yrityksissäkin tulee jatkossa entistä paremmin huomioida, on yritystoiminnan
kestävyys.
Kokeiluissa hyödynnetään myös Mission Zero
Foodprint -hankkeessa laadittuja hiilineutraaliutta edistäviä toimintamalleja,
jotka tuovat yritysten käyttöön laajan kirjon arjessa sovellettavia käytännön
toimenpiteitä mm. hävikin hallintaan.
Hankkeessa syntyvät tulokset ovat julkisia ja
näin muidenkin ravitsemisalan toimijoiden hyödynnettävissä.
Lisätietoja
Laurea-amk, Anne Turunen, Projektipäällikkö, Anne.Turunen@laurea.fi, puh.
0505294018 (Uusimaa)
Savonia-amk, Hannaleena Uhlbäck-Ropponen, Projektipäällikkö, hannaleena.uhlback-ropponen@savonia.fi,
puh. 044 785 5580 (Pohjois-Savo)
JAMK, Heidi Colliander, Projektipäällikkö, heidi.colliander@jamk.fi, puh. 505629017
(Keski-Suomi)