Vuoden 2025 Agri-Food Futuren ohjelmassa sukelletaan yhteistyön, kasvun ja turvallisuuden teemoihin. Luvassa on kaksi päivää inspiraatiota, koulutuksellista asiasisältöä sekä odotettuja ja odottamattomia kohtaamisia läpi ruokajärjestelmän. Tapahtuma järjestetään Iisalmessa Savonian kampuksella.
Päivät alkavat yhteisillä tilaisuuksilla, joiden jälkeen voit syventyä juuri sinua kiinnostaviin aiheisiin rinnakkaissessioissa. Tiistain cocktail- ja verkostoitumistilaisuudessa pääset nauttimaan hyvästä ruoasta ja musiikista ja juhlistamaan Iisalmessa järjestetyn agrologikoulutuksen 40 v. -juhlavuotta.
Tiistaina 4.11. klo 12-18. Lounas klo 11 alkaen.
Keskiviikkona 5.11. klo 8.30-14
Klo 12-14 | Auditorio
Tapahtuman avaa vararehtori Mikko Vuoristo, Savonia-ammattikorkeakoulu. Juontajana Paula Antikainen, Ylä-Savon ammattiopisto.

Klo 12:10-13
Anne-Mari Tarkkio
viljelijä & somevaikuttaja

Klo 13-13.45
Teemu Laurell
kokki, ravintoloitsija & yrittäjä
Klo 14-14.30
Klo 14.30-16.30
Rinnakkaissessioissa pääset syventymään juuri sinua kiinnostaviin aiheisiin. Sessioiden puheenvuorot kestävät 20 minuuttia. Jokaisen puheenvuoron väliin on varattu 10 minuuttia keskustelulle ja tilan vaihtamiseen.
Klo 14.30-16 | Tila: D2082/D2083
Suomessa on 16 nimisuojattua tuotetta (tilanne 2.9.2025). Nimisuojausta ei ole toistaiseksi osattu hyödyntää Suomessa, eivätkä suomalaiset kuluttajat tunnista nimisuojaa tai tiedä, mitä se tarkoittaa. Muualla Euroopassa kuluttajat mieltävät nimisuojauksen tuotteen lisäarvoksi. Nimisuojatuotteet pitäisikin saada vientimarkkinoille ja ruokamatkailuun.
Aika: 14.30-14.50
Puhuja: Jenni Lappi, FT & TKI-asiantuntija, Savonia
Paikallisesti tuotettujen raaka-aineiden saaminen ammattikeittiöiden käyttöön on keskeinen askel kohti kestävämpää ruokaketjua. Edistämme tätä tavoitetta tarjoamalla viestintävinkkejä, verkostoitumismahdollisuuksia ja käytännön työkaluja, jotka tukevat lähiruoan hyödyntämistä – samalla vahvistaen alueellista elinvoimaa ja ruokakulttuuria.
Aika: 15.00-15.20
Puhujat: Hannaleena Uhlbäck-Ropponen, projektipäällikkö ja Johanna Kantala, viestintäasiantuntija, Savonia
Rahoituksen hakemisen yhteydessä puhutaan usein yrittäjäominaisuuksista. Mitä ne ovat ja millä tavalla ne ilmenevät? Puheenvuorossa käydään läpi vuorovaikutteisin keinoin yrittäjäominaisuuksien merkitystä rahoitusta haettaessa.
Aika: 15.30-15.50
Puhujat: Kannattavuudella jatkuvuutta -hankkeesta:
Klo 14.30-16.30 | Tila: D2098 | Katso etäyhteydellä (Teams)
Puheenvuorossa kuulet, miten erikokoisilla maatiloilla hyödynnetään uutta teknologiaa peltoviljelyssä. Tule kuulemaan Vertaistekno-hankkeessa keväällä 2025 toteutetun valtakunnallisen kyselyn tuloksia: missä mennään nyt, mitkä laitteet ja menetelmät ovat jo käytössä, ja mitä maatalousyrittäjät ajattelevat tulevaisuudesta.
Aika: 14.30-14.50
Puhuja: Janne Karttunen, erikoistutkija, TTS Työtehoseura
Puheenvuorossa kuulet, miten Vertaistekno-hankkeen alueelliset pienryhmät, joissa oli mukana maatalousyrittäjiä, opiskelijoita, opettajia ja asiantuntijoita, testasivat valitsemiaan uusia teknologioita maatiloilla ja opetustiloilla. Vertaistekno toi asiasta kiinnostuneet yhteen kokeilemaan esimerkiksi automaattiohjausta, NIR-laitteita ja drooneja. Vertaiskokemuksia testauksista kerättiin, jaettiin ryhmän sisällä ja välitettiin valtakunnallisesti.
Aika: 15.00-15.20
Puhuja: Joni Aisla, tuntiopettaja ja Paula Antikainen, hankekoordinaattori, YSAO
Miltä kuulostaa työpäivä, jossa uudet teknologiat helpottavat arkea ja oma osaaminen vahvistuu? TyhyTeko-hankkeessa on kokeiltu tekoälyn, robotiikan ja automaation ratkaisuja matkailu-, ravitsemis- ja talousalan yrityksissä. Esittelemme kokemuksia ja avaamme, mitä kaikkea teknologioiden hyödyntäminen tuo työntekijälle ja työelämälle.
Aika: 15.30-15.50
Puhujat: Sini Sarén ja Mia Hakulinen, TKI-asiantuntijat, Savonia
Kuinka avointa paikkatietoa ja karttapalveluita voidaan hyödyntää vesienhallinnan suunnittelussa? Millaisin rakentein ja toimenpitein voidaan varautua kuivuuteen ja tulviin sekä vähentää ympäristövaikutuksia? Tule kuulemaan Savonian ja yhteistyökumppaneiden konkreettisten vesienhallintahankkeiden kokemuksia.
Aika: 16.00-16.20
Puhuja: Teija Rantala, TKI-asiantuntija, Savonia
Klo 14.30-16.30 | Tila: D2099 | Katso etäyhteydellä (Teams)
Aika: 14.30-14.50
Puhuja: Jari Laukkanen, lomituspalveluohjaaja
Jonna Knuutinen, maatalouslomittaja
Miten nykyaikaisten navetoiden suunnittelussa huomioidaan työturvallisuus sekä ihmisten ja eläinten hyvinvointi?
Aika: 15-15.20
Puhujat: Birgitta Matilainen ja Jyri Hyvärinen, rakennusinsinöörit, Rakennusinsinööritoimisto Tiimi Oy
Millaisia työergonomiaan liittyviä haasteita ja ongelmia navettatöissä on? Millaisia ratkaisuja ongelmiin on tarjolla?
Aika: 15.30-15.50
Puhuja: Janne Karttunen, erikoistutkija, Työtehoseura
Rahoituslaitosten ja ELY-keskuksen erilaiset mahdollisuudet investointien rahoitukseen sekä niihin liittyvät painopisteet.
Aika: 16.00-16.15
Puhuja: Pekka Hyrkäs, asiakkuuspäällikkö, Pohjois-Savon Osuuspankki
Millaisia välineitä on tarjolla maidontuotannon ESG -raportoinnin tueksi?
Aika: 16.15-16.30
Puhuja: Mika Repo, TKI-asiantuntija, Savonia
Klo 14.30-16.30 | Tila: D1094 | Katso etäyhteydellä (Teams)
Miten kestävyyskriteerit vaikuttavat maatilabiokaasun tuotantoon, syötteiden valintaan ja raportointiin?
Aika: 14.30-14.50
Puhuja: Maarit Ryynänen, tutkija, Luonnonvarakeskus
Biokaasulaitoksen vaikutuksia maatilan arkeen. Investoinnin plussat ja miinukset, mikä yllätti ja ilahdutti sekä muita yrittäjähaastatteluista poimittuja huomioita.
Aika: 15.00-15.20
Puhuja: Anu Tiikkainen, TKI-asiantuntija, Savonia
Millä korvata turve kuivikkeena lypsykarjatiloilla? Entä mitkä ovat uusien kuivikkeiden mahdollisuudet ja haasteet?
Aika: 15.30-15.50
Puhuja: Maarit Kärki, projektipäällikkö, Kpedu ja Eeva-Kaisa Pulkka, TKI-asiantuntija, Savonia
Kuivituksella on vaikutuksia sekä eläinten että navetassa työskentelevien terveyteen ja hyvinvointiin. Miten eri kuivikkeet vaikuttavat työterveyteen ja miten riskejä voi hallita niin eläinten kuin ihmistenkin terveys huomioiden?
Aika: 16.00-16.20
Puhujat:
Klo 16.30-18
Cocktailtilaisuudessa nautitaan hyvästä ruoasta ja seurasta sekä juhlistetaan Iisalmessa järjestetyn agrologikoulutuksen 40 v. juhlavuotta. Lisäksi kuulemme lyhyitä puheenvuoroja näytteilleasettajilta ja tapahtuman järjestäjiltä.
Klo 8.30-11 | Auditorio
Klo 8.30 alkaen tarjolla on aamukahvit ja pientä purtavaa. Keskiviikon yhteinen ohjelma alkaa klo 9.

Klo 9:05-9.30
Irene kuhmonen
tutkija, Jyväskylän yliopisto

Klo 9.30-10
Jukka Kähkönen
TKI-asiantuntija & strateginen muotoilija, Savonia

Klo 10-11
Mika Parviainen – hankintajohtaja, Servica Oy
Kirsi Vartia – verkostokoordinaattori, Taste Savo -verkosto
Heini Mämmi – järjestöagronomi, MTK-Pohjois-Savo
Irene Kuhmonen – tutkija, Jyväskylän yliopisto
Klo 11-14
Rinnakkaissessioissa pääset syventymään juuri sinua kiinnostaviin aiheisiin. Sessioiden puheenvuorot kestävät 20 minuuttia. Jokaisen puheenvuoron väliin on varattu 10 minuuttia keskustelulle ja tilan vaihtamiseen.
Huom: Lounastauko klo 12-13.
Klo 11-14 | Tila: D2082/D2083 | Katso etäyhteydellä (Teams)
Miksi Suomi on ruokaturvan ykkösmaa? Puheenvuoro avaa, miten ruokaturva ja kokonaisturvallisuus linkittyvät toisiinsa – kumpikaan ei synny sattumalta, vaan aktiivisella työllä. Tule kuulemaan ja inspiroitumaan, miten voimme varmistaa, että kotimainen ruoka riittää myös tulevaisuudessa.
Aika: 11.00-11.20
Puhujat:
Huoltovarmuutta ei voi tuoda mistään – se rakennetaan kotimaisin voimin. Jukka Peltola kertoo, miten yhteistyö, osaaminen ja varastot takaavat suomalaisen alkutuotannon kestävyyden myös kriisitilanteissa. Tule kuulemaan, miten ruoan riittävyys varmistetaan myös kriiseissä ja mitä se vaatii koko ketjulta.
Aika: 11.30-11.50
Puhujat: Jukka Peltola, varautumisasiantuntija, Huoltovarmuuskeskus
Optiset sensorit ja hyperspektrikuvantaminen mullistavat ruoan laadunvalvonnan, sadon arvioinnin ja kontaminaatioiden havaitsemisen. Tule kuulemaan, miten älykkäät fotoniikkaratkaisut tehostavat maataloutta, vähentävät hävikkiä ja tukevat kestävää kehitystä tulevaisuuden ruokaketjussa.
Aika: 13.00-13.20
Puhuja: professori Jyrki Saarinen, Fotoniikan tutkimuskeskuksen (UEF) johtaja
Näkymiä maidontuotannon tulevaisuudesta ja kannattavuudesta Euroopan Maidontuottajien (EDF) tila-aineiston perusteella.
Aika: 13.30-13.50
Puhuja: Henna Mero, toiminnanjohtaja, Maitoyrittäjät ry
Klo 11-14 | Tila: D2098 | Katso etäyhteydellä (Zoom) salasana: 965509
YSAO:n kokemuksia dataintegraatiosta, datasiirrosta ja datasilloista Tulevaisuuden maatila -hankkeessa.
Aika: 11.00-11.20
Puhuja: Jari Puustinen, IT-suunnittelija, Ylä-Savon Ammattiopisto. Tulevaisuuden maatila -hanke.
Metsät tarjoavat taloudellisia, ekologisia ja kulttuurisia arvoja. Jotta voimme hyödyntää niiden koko potentiaalin, meidän on tunnettava metsän ominaisuudet. Paikkatiedon avulla tunnistamme metsän ominaisuudet ja teemme päätöksiä, jotka tukevat metsien monipuolista ja kestävää käyttöä.
Aika: 11.30-11.50
Puhuja: Minna Luoto, TKI-asiantuntija, Savonia
Esitys avaa, kuka maatalouden datan omistaa ja kuinka omistus vaikuttaa päätäntävaltaan ja liiketoimintaan. Samalla tarkastellaan, miten dataa voidaan hyödyntää nyt ja tulevaisuudessa vielä tehokkaammin maataloustuotannossa.
Aika: 13.00-13.20
Puhuja: Mika Markkanen, lehtori, Savonia
Ravitsemusnavigaattori auttaa arvioimaan ruokavalion laatua helposti, maksuttomasti ja luotettavasti. FOODNUTRI-hankkeessa kehitetty työkalu antaa yksilöllistä palautetta ja tukee terveellisiä valintoja niin työssä kuin arjessa. Oletko jo kokeillut?
Aika: 13.30-13.50
Puhuja: Henna Lehikoinen, projektipäällikkö (TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti), Savonia
Klo 11-14 | Tila: D2099 | Katso etäyhteydellä (Teams)
Maarit Sinikangas avaa näkökulmia siihen, miten yritykset voivat kasvattaa toimintaansa viennin avulla. Puheenvuorossa kuullaan kokemuksia ja ajatuksia kansainvälistymisen mahdollisuuksista.
Aika: 11.00-11.20
Puhuja: Maarit Sinikangas, toimitusjohtaja, Expandis
Kari Venäläinen kertoo, millaisia rahoitusmahdollisuuksia Business Finlandilla on tarjota, joita yritykset voivat hyödyntää ruokaviennin edistämisessä.
Aika: 11.30-11.50
Puhuja: Kari Venäläinen, johtava rahoitusasiantuntija, Business Finland
Katsaus nautatuotannon nykytilaan ja tulevaisuuteen
Aika: 13-13.20
Puhuja: Harri Jalli, vanhempi asiantuntija, HKFoods
Miten maahanmuuttanut opiskelija löysi polkunsa suomalaisen leipomon ammattilaiseksi – ja mitä yritys sai vastineeksi? Leipomoalan työnantaja ja opettaja jakavat konkreettiset opit ja vinkit siitä, miten kansainvälisen opiskelijan koulutus ja oppisopimus voivat tuoda yritykseen sitoutunutta työvoimaa. Tule kuulemaan, kuinka kansainvälisen osaajan palkkaaminen muutti leipomon arkea – ja mitä jokainen elintarvikealan yritys voi oppia tästä onnistumisesta.
Aika: 13.30-13.50
Puhujat:
Klo 11-14 | A1014 | Katso etäyhteydellä (Zoom) salasana: AgriFood
Aika: 11.00-11.20
Puhuja: Jaakko Mononen, johtava tutkija, Luonnonvarakeskus
Aika: 11.30-11.50
Puhuja: Juliska Storskrubb, tutkimuskoordinaattori, Harjun oppimiskeskus
Polarisaatiosta ja julkisen keskustelun kärjistymisestä on kannettu laajasti huolta viime vuosina – näyttääkin siltä, että itse asioista erimieliset leirit ovat sentään yhtä mieltä siitä, että keskustelun tulisi olla rakentavampaa. Polarisoituvien aiheiden kanssa työskentelevät kaipaavat keinoja tilanteessa pärjäämiseen, kun sekä sosiaalisen median että perinteisen journalistisen median tuottama keskusteluympäristö tuntuu myrkylliseltä.
Myös eläimiä koskeva keskustelu on tällainen ”hankala aihe”. Puheenvuorossaan journalismin ja median tutkija Mikko Hautakangas pohtii, miksi näin on, ja kertoo, millaisia keinoja konfliktiherkkien aiheiden käsittelyyn on kehitetty esimerkiksi sovittelujournalismin parissa tehdyissä kokeiluissa.
Aika: 13.00-13.20
Puhuja: Mikko Hautakangas, sovittelevan viestinnän asiantuntija, Tampereen yliopisto
Aika: 13.30-13.50
Puhujat:
Klo 11-14 | Tila: D1094 | Katso etäyhteydellä (Teams)
Aika: 11.00-11.20
Puhuja: Arja Louhisuo, tutkija, Luonnonvarakeskus Maaninka
Uudet rikkakasvilajit kuten rikkakananhirssi, pantaheinä ja musta- ja kehtokoiso ovat rantautumassa Suomeen. Luonnonvarakeskuksen Ulrika -hankkeessa on tuotettu tietoa näiden kasvien leviämisreiteistä ja levinneisyydestä Suomeen ja torjuntakeinoista. Lisäksi kuulemme myös muita jo yleistyneitä tai todennäköisesti yleistyviä rikkakasvilajeja.
Aika: 11.30-11.50
Puhuja: Pentti Ruuttunen, tutkija, Luonnonvarakeskus Jokioinen
Kasvisten markkinointi: mistä lähteä liikkeelle, kun suunnittelee viljelyn aloitusta vihannespuolelle?
Aika: 13.00-13.20
Puhuja: Hanne Kinnunen, asiantuntija ja opettaja, Riveria
Millainen kysyntäennuste vihanneksille on lähitulevaisuudessa? Mitä täällä Itä-Suomessa voi ehkä jatkossakin tuottaa ”vanhoista” kasveista ja uutuuksista?
Aika: 13.30-13.50
Puhujat: Hanne Kinnunen, asiantuntija ja opettaja, Riveria
Klo 14
Turvallista kotimatkaa!