Vuoden 2025 Agri-Food Futuren ohjelmassa sukelletaan yhteistyön, kasvun ja turvallisuuden teemoihin. Luvassa on kaksi päivää inspiraatiota, koulutuksellista asiasisältöä sekä odotettuja ja odottamattomia kohtaamisia läpi ruokajärjestelmän. Tapahtuma järjestetään Iisalmessa Savonian kampuksella.
Päivät alkavat yhteisillä tilaisuuksilla, joiden jälkeen voit syventyä juuri sinua kiinnostaviin aiheisiin rinnakkaissessioissa. Tiistain cocktail- ja verkostoitumistilaisuudessa pääset nauttimaan hyvästä ruoasta ja musiikista ja juhlistamaan Iisalmessa järjestetyn agrologikoulutuksen 40 v. -juhlavuotta.
Tiistaina 4.11. klo 12-18. Lounas klo 11 alkaen.
Keskiviikkona 5.11. klo 8.30-14
Klo 12-14 | Auditorio
Agri-Food Futuren avaavat suomalaisen ruoan ja maatalouden puolesta puhujat. Kaikki puheenvuorot julkaistaan syyskuussa.
Anne-Mari Tarkkio
viljelijä & somevaikuttaja
Teemu Laurell
kokki, ravintoloitsija & yrittäjä
Klo 14-14.30
Klo 14.30-16.30 | monta tilaa
Rinnakkaissessioissa pääset syventymään juuri sinua kiinnostaviin aiheisiin. Sessioiden puheenvuorot kestävät 20 minuuttia. Jokaisen puheenvuoron väliin on varattu 10 minuuttia keskustelulle ja tilan vaihtamiseen.
Klo 14.30-16.30 | Auditorio
Suomessa on 16 nimisuojattua tuotetta (tilanne 2.9.2025). Nimisuojausta ei ole toistaiseksi osattu hyödyntää Suomessa, eivätkä suomalaiset kuluttajat tunnista nimisuojaa tai tiedä, mitä se tarkoittaa. Muualla Euroopassa kuluttajat mieltävät nimisuojauksen tuotteen lisäarvoksi. Nimisuojatuotteet pitäisikin saada vientimarkkinoille ja ruokamatkailuun.
Aika: 14.30-14.50
Puhuja: Jenni Lappi, FT & TKI-asiantuntija, Savonia
Paikallisesti tuotettujen raaka-aineiden saaminen ammattikeittiöiden käyttöön on keskeinen askel kohti kestävämpää ruokaketjua. Edistämme tätä tavoitetta tarjoamalla viestintävinkkejä, verkostoitumismahdollisuuksia ja käytännön työkaluja, jotka tukevat lähiruoan hyödyntämistä – samalla vahvistaen alueellista elinvoimaa ja ruokakulttuuria.
Aika: 15.00-15.20
Puhujat: Hannaleena Uhlbäck-Ropponen, projektipäällikkö ja Johanna Kantala, viestintäasiantuntija, Savonia
Rahoituksen hakemisen yhteydessä puhutaan usein yrittäjäominaisuuksista. Mitä ne ovat ja millä tavalla ne ilmenevät? Puheenvuorossa käydään läpi vuorovaikutteisin keinoin yrittäjäominaisuuksien merkitystä rahoitusta haettaessa.
Aika: 15.30-15.50
Puhujat: Kannattavuudella jatkuvuutta -hankkeesta:
Klo 14.30-16.30
Puheenvuoron tarkempi sisältö julkaistaan syyskuussa.
Aika: 14.30-14.50
Puhuja:
Puheenvuoron tarkempi sisältö julkaistaan syyskuussa.
Aika: 15.00-15.20
Puhuja:
Miltä kuulostaa työpäivä, jossa uudet teknologiat helpottavat arkea ja oma osaaminen vahvistuu? TyhyTeko-hankkeessa on kokeiltu tekoälyn, robotiikan ja automaation ratkaisuja matkailu-, ravitsemis- ja talousalan yrityksissä. Esittelemme kokemuksia ja avaamme, mitä kaikkea teknologioiden hyödyntäminen tuo työntekijälle ja työelämälle.
Aika: 15.30-15.50
Puhujat: Sini Sarén ja Mia Hakulinen, TKI-asiantuntijat, Savonia
Kuinka avointa paikkatietoa ja karttapalveluita voidaan hyödyntää vesienhallinnan suunnittelussa? Millaisin rakentein ja toimenpitein voidaan varautua kuivuuteen ja tulviin sekä vähentää ympäristövaikutuksia? Tule kuulemaan Savonian ja yhteistyökumppaneiden konkreettisten vesienhallintahankkeiden kokemuksia.
Aika: 16.00-16.20
Puhuja: Teija Rantala, TKI-asiantuntija, Savonia
Klo 14.30-16.30
Miten nykyaikaisten navetoiden suunnittelussa huomioidaan työturvallisuus sekä ihmisten ja eläinten hyvinvointi?
Aika: 14.30-14.50
Puhujat: Birgitta Matilainen ja Jyri Hyvärinen, rakennusinsinöörit, Rakennusinsinööritoimisto Tiimi Oy
Millaisia työergonomiaan liittyviä haasteita ja ongelmia navettatöissä on? Millaisia ratkaisuja ongelmiin on tarjolla?
Aika: 15.00-15.20
Puhuja: Janne Karttunen, erikoistutkija, Työtehoseura
Aika: 15.30-15.50
Puhuja: Jari Laukkanen, lomituspalveluohjaaja
Jonna Knuutinen, maatalouslomittaja
Rahoituslaitosten ja ELY-keskuksen erilaiset mahdollisuudet investointien rahoitukseen sekä niihin liittyvät painopisteet.
Aika: 16.00-16.15
Puhuja: Pekka Hyrkäs, asiakkuuspäällikkö, Pohjois-Savon Osuuspankki
Millaisia välineitä on tarjolla maidontuotannon ESG -raportoinnin tueksi?
Aika: 16.15-16.30
Puhuja: Mika Repo, TKI-asiantuntija, Savonia
Klo 14.30-16.30
Miten kestävyyskriteerit vaikuttavat maatilabiokaasun tuotantoon, syötteiden valintaan ja raportointiin?
Aika: 14.30-14.50
Puhuja: Maarit Ryynänen, tutkija, Luonnonvarakeskus
Biokaasulaitoksen vaikutuksia maatilan arkeen. Investoinnin plussat ja miinukset, mikä yllätti ja ilahdutti sekä muita yrittäjähaastatteluista poimittuja huomioita.
Aika: 15.00-15.20
Puhuja: Anu Tiikkainen, TKI-asiantuntija, Savonia
Millä korvata turve kuivikkeena lypsykarjatiloilla? Entä mitkä ovat uusien kuivikkeiden mahdollisuudet ja haasteet?
Aika: 15.30-15.50
Puhuja: Maarit Kärki, projektipäällikkö, Kpedu ja Eeva-Kaisa Pulkka, TKI-asiantuntija, Savonia
Kuivituksella on vaikutuksia sekä eläinten että navetassa työskentelevien terveyteen ja hyvinvointiin. Miten eri kuivikkeet vaikuttavat työterveyteen ja miten riskejä voi hallita niin eläinten kuin ihmistenkin terveys huomioiden?
Aika: 16.00-16.20
Puhujat:
Klo 16.30-18
Cocktailtilaisuudessa nautitaan hyvästä ruoasta ja seurasta sekä juhlistetaan Iisalmessa järjestetyn agrologikoulutuksen 40 v. juhlavuotta. Lisäksi kuulemme lyhyitä puheenvuoroja näytteilleasettajilta ja tapahtuman järjestäjiltä.
Klo 8.30-11 | Auditorio
Klo 8.30 alkaen tarjolla on aamukahvit ja pientä purtavaa. Keskiviikon yhteinen ohjelma alkaa klo 9 puheenvuoroilla ja paneelikeskustelulla ruokajärjestelmän tulevaisuudesta.
Irene Kuhmonen
tutkija, Jyväskylän yliopisto
Panelistit:
Mika Takkinen – toimitusjohtaja, Servica Oy
Kirsi Vartia – verkostokoordinaattori, Taste Savo -verkosto
Heini Mämmi – järjestöagronomi, MTK-Pohjois-Savo
Irene Kuhmonen – tutkija, Jyväskylän yliopisto
Klo 11-14 | monta tilaa
Rinnakkaissessioissa pääset syventymään juuri sinua kiinnostaviin aiheisiin. Sessioiden puheenvuorot kestävät 20 minuuttia. Jokaisen puheenvuoron väliin on varattu 10 minuuttia keskustelulle ja tilan vaihtamiseen.
Huom: Lounastauko klo 12-13.
Klo 11-14
Miksi Suomi on ruokaturvan ykkösmaa? Kati Partanen avaa, miten ruokaturva ja kokonaisturvallisuus linkittyvät toisiinsa – kumpikaan ei synny sattumalta, vaan aktiivisella työllä. Tule kuulemaan ja inspiroitumaan, miten voimme varmistaa, että kotimainen ruoka riittää myös tulevaisuudessa.
Aika: 11.00-11.20
Puhuja: Kati Partanen, lehtori, Savonia
Huoltovarmuutta ei voi tuoda mistään – se rakennetaan kotimaisin voimin. Jukka Peltola kertoo, miten yhteistyö, osaaminen ja varastot takaavat suomalaisen alkutuotannon kestävyyden myös kriisitilanteissa. Tule kuulemaan, miten ruoan riittävyys varmistetaan myös kriiseissä ja mitä se vaatii koko ketjulta.
Aika: 11.30-11.50
Puhujat: Jukka Peltola, varautumisasiantuntija, Huoltovarmuuskeskus
Optiset sensorit ja hyperspektrikuvantaminen mullistavat ruoan laadunvalvonnan, sadon arvioinnin ja kontaminaatioiden havaitsemisen. Tule kuulemaan, miten älykkäät fotoniikkaratkaisut tehostavat maataloutta, vähentävät hävikkiä ja tukevat kestävää kehitystä tulevaisuuden ruokaketjussa.
Aika: 13.00-13.20
Puhuja: professori Jyrki Saarinen, Fotoniikan tutkimuskeskuksen (UEF) johtaja
Näkymiä maidontuotannon tulevaisuudesta ja kannattavuudesta Euroopan Maidontuottajien (EDF) tila-aineiston perusteella.
Aika: 13.30-13.50
Puhuja: Henna Mero, toiminnanjohtaja, Maitoyrittäjät ry
Klo 11-14
YSAO:n kokemuksia dataintegraatiosta, datasiirrosta ja datasilloista Tulevaisuuden maatila -hankkeessa.
Aika: 11.00-11.20
Puhuja: Jari Puustinen, IT-suunnittelija, Ylä-Savon Ammattiopisto. Tulevaisuuden maatila -hanke.
Metsät tarjoavat taloudellisia, ekologisia ja kulttuurisia arvoja. Jotta voimme hyödyntää niiden koko potentiaalin, meidän on tunnettava metsän ominaisuudet. Paikkatiedon avulla tunnistamme metsän ominaisuudet ja teemme päätöksiä, jotka tukevat metsien monipuolista ja kestävää käyttöä.
Aika: 11.30-11.50
Puhuja: Minna Luoto, TKI-asiantuntija, Savonia
Esitys avaa, kuka maatalouden datan omistaa ja kuinka omistus vaikuttaa päätäntävaltaan ja liiketoimintaan. Samalla tarkastellaan, miten dataa voidaan hyödyntää nyt ja tulevaisuudessa vielä tehokkaammin maataloustuotannossa.
Aika: 13.00-13.20
Puhuja: Mika Markkanen, lehtori, Savonia
Ravitsemusnavigaattori auttaa arvioimaan ruokavalion laatua helposti, maksuttomasti ja luotettavasti. FOODNUTRI-hankkeessa kehitetty työkalu antaa yksilöllistä palautetta ja tukee terveellisiä valintoja niin työssä kuin arjessa. Oletko jo kokeillut?
Aika: 13.30-13.50
Puhuja: Henna Lehikoinen, projektipäällikkö (TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti), Savonia
Klo 11-14
Maarit Sinikangas avaa näkökulmia siihen, miten yritykset voivat kasvattaa toimintaansa viennin avulla. Puheenvuorossa kuullaan kokemuksia ja ajatuksia kansainvälistymisen mahdollisuuksista.
Aika: 11.00-11.20
Puhuja: Maarit Sinikangas, toimitusjohtaja, Expandis
Kari Venäläinen kertoo, millaisia rahoitusmahdollisuuksia Business Finlandilla on tarjota, joita yritykset voivat hyödyntää ruokaviennin edistämisessä.
Aika: 11.30-11.50
Puhuja: Kari Venäläinen, johtava rahoitusasiantuntija, Business Finland
Katsaus nautatuotannon nykytilaan ja tulevaisuuteen
Aika: 13-13.20
Puhuja: Harri Jalli, vanhempi asiantuntija, HKFoods
Klo 11-14
Ohjelma julkaistaan syksyllä.
Klo 11-14
Puheenvuoron tarkempi sisältö julkaistaan syyskuussa.
Aika: 11.00-11.20
Puhuja: Arja Louhisuo, tutkija, Luonnonvarakeskus Maaninka
Puheenvuoron tarkempi sisältö julkaistaan syyskuussa.
Aika: 11.30-11.50
Puhuja: Pentti Ruuttunen, tutkija, Luonnonvarakeskus Jokioinen
Kasvisten markkinointi: mistä lähteä liikkeelle, kun suunnittelee viljelyn aloitusta vihannespuolelle?
Aika: 13.00-13.20
Puhuja: Hanne Kinnunen, asiantuntija ja opettaja, Riveria
Millainen kysyntäennuste vihanneksille on lähitulevaisuudessa? Mitä täällä Itä-Suomessa voi ehkä jatkossakin tuottaa ”vanhoista” kasveista ja uutuuksista?
Aika: 13.30-13.50
Puhujat: Hanne Kinnunen, asiantuntija ja opettaja, Riveria
Klo 14
Turvallista kotimatkaa!