Ohjelma

Vuoden 2025 Agri-Food Futuren ohjelmassa sukelletaan yhteistyön, kasvun ja turvallisuuden teemoihin. Luvassa on kaksi päivää inspiraatiota, koulutuksellista asiasisältöä sekä odotettuja ja odottamattomia kohtaamisia läpi ruokajärjestelmän. Tapahtuma järjestetään Iisalmessa Savonian kampuksella. 

Päivät alkavat yhteisillä tilaisuuksilla, joiden jälkeen voit syventyä juuri sinua kiinnostaviin aiheisiin rinnakkaissessioissa. Tiistain cocktail- ja verkostoitumistilaisuudessa pääset nauttimaan hyvästä ruoasta ja musiikista ja juhlistamaan Iisalmessa järjestetyn agrologikoulutuksen 40 v. -juhlavuotta. 

Aukioloajat

Tiistaina 4.11. klo 12-18. Lounas klo 11 alkaen.

Keskiviikkona 5.11. klo 8.30-14

Ilmoittautuminen

Tapahtuma on osallistujille maksuton. 

Ilmoittaudu osallistujaksi

Osallistujille

Saapumisohjeet, majoitustarjoukset ja muuta lisätietoa:

Katso ohjeet

Tervetuloa Agri-Food Futureen!

Klo 12-14  |  Auditorio

Agri-Food Futuren avaavat suomalaisen ruoan ja maatalouden puolesta puhujat. Kaikki puheenvuorot julkaistaan syyskuussa.

Oman työn arvostaminen ja näkyväksi tekeminen – Miksi ja miten?

Anne-Mari Tarkkio

viljelijä & somevaikuttaja

Kotimainen raaka-aine on ammattikeittiöiden timantti

Teemu Laurell

kokki, ravintoloitsija & yrittäjä

Kahvia, pullaa ja verkostoitumista

Klo 14-14.30

Iltapäivän rinnakkaissessiot

Klo 14.30-16.30 | monta tilaa

Rinnakkaissessioissa pääset syventymään juuri sinua kiinnostaviin aiheisiin. Sessioiden puheenvuorot kestävät 20 minuuttia. Jokaisen puheenvuoron väliin on varattu 10 minuuttia keskustelulle ja tilan vaihtamiseen. 

Klo 14.30-16.30  |  Auditorio

Suomessa on 16 nimisuojattua tuotetta (tilanne 2.9.2025). Nimisuojausta ei ole toistaiseksi osattu hyödyntää Suomessa, eivätkä suomalaiset kuluttajat tunnista nimisuojaa tai tiedä, mitä se tarkoittaa. Muualla Euroopassa kuluttajat mieltävät nimisuojauksen tuotteen lisäarvoksi. Nimisuojatuotteet pitäisikin saada vientimarkkinoille ja ruokamatkailuun.

Aika: 14.30-14.50

Puhuja: Jenni Lappi, FT & TKI-asiantuntija, Savonia

Paikallisesti tuotettujen raaka-aineiden saaminen ammattikeittiöiden käyttöön on keskeinen askel kohti kestävämpää ruokaketjua. Edistämme tätä tavoitetta tarjoamalla viestintävinkkejä, verkostoitumismahdollisuuksia ja käytännön työkaluja, jotka tukevat lähiruoan hyödyntämistä – samalla vahvistaen alueellista elinvoimaa ja ruokakulttuuria.

Aika: 15.00-15.20

Puhujat: Hannaleena Uhlbäck-Ropponen, projektipäällikkö ja Johanna Kantala, viestintäasiantuntija, Savonia

Rahoituksen hakemisen yhteydessä puhutaan usein yrittäjäominaisuuksista. Mitä ne ovat ja millä tavalla ne ilmenevät? Puheenvuorossa käydään läpi vuorovaikutteisin keinoin yrittäjäominaisuuksien merkitystä rahoitusta haettaessa. 

Aika: 15.30-15.50

Puhujat: Kannattavuudella jatkuvuutta -hankkeesta:

  • Linnea Luotola, talousasiantuntija, ProAgria Itä-Suomi
  • Anne-Mari Heikkinen, projektipäällikkö, MTK-Pohjois-Savo
  • Heini Mämmi, järjestöagronomi, MTK-Pohjois-Savo
  • Krista Autio, järjestöasiantuntija, MTK-Pohjois-Savo

 

Klo 14.30-16.30 

Puheenvuoron tarkempi sisältö julkaistaan syyskuussa.

Aika: 14.30-14.50

Puhuja: 

Puheenvuoron tarkempi sisältö julkaistaan syyskuussa.

Aika: 15.00-15.20

Puhuja: 

Miltä kuulostaa työpäivä, jossa uudet teknologiat helpottavat arkea ja oma osaaminen vahvistuu? TyhyTeko-hankkeessa on kokeiltu tekoälyn, robotiikan ja automaation ratkaisuja matkailu-, ravitsemis- ja talousalan yrityksissä. Esittelemme kokemuksia ja avaamme, mitä kaikkea teknologioiden hyödyntäminen tuo työntekijälle ja työelämälle.

Aika: 15.30-15.50

Puhujat: Sini Sarén ja Mia Hakulinen, TKI-asiantuntijat, Savonia

Kuinka avointa paikkatietoa ja karttapalveluita voidaan hyödyntää vesienhallinnan suunnittelussa? Millaisin rakentein ja toimenpitein voidaan varautua kuivuuteen ja tulviin sekä vähentää ympäristövaikutuksia? Tule kuulemaan Savonian ja yhteistyökumppaneiden konkreettisten vesienhallintahankkeiden kokemuksia. 

Aika: 16.00-16.20

Puhuja: Teija Rantala, TKI-asiantuntija, Savonia

Klo 14.30-16.30

Miten nykyaikaisten navetoiden suunnittelussa huomioidaan työturvallisuus sekä ihmisten ja eläinten hyvinvointi?

Aika: 14.30-14.50

Puhujat: Birgitta Matilainen ja Jyri Hyvärinen, rakennusinsinöörit, Rakennusinsinööritoimisto Tiimi Oy

Millaisia työergonomiaan liittyviä haasteita ja ongelmia navettatöissä on? Millaisia ratkaisuja ongelmiin on tarjolla?

Aika: 15.00-15.20

Puhuja: Janne Karttunen, erikoistutkija, Työtehoseura

Aika: 15.30-15.50

Puhuja: Jari Laukkanen, lomituspalveluohjaaja

              Jonna Knuutinen, maatalouslomittaja

Rahoituslaitosten ja ELY-keskuksen erilaiset mahdollisuudet investointien rahoitukseen sekä niihin liittyvät painopisteet.

Aika: 16.00-16.15

Puhuja: Pekka Hyrkäs, asiakkuuspäällikkö, Pohjois-Savon Osuuspankki

Millaisia välineitä on tarjolla maidontuotannon ESG -raportoinnin tueksi?

Aika: 16.15-16.30

Puhuja: Mika Repo, TKI-asiantuntija, Savonia

Klo 14.30-16.30

Miten kestävyyskriteerit vaikuttavat maatilabiokaasun tuotantoon, syötteiden valintaan ja raportointiin?

Aika: 14.30-14.50

Puhuja: Maarit Ryynänen, tutkija, Luonnonvarakeskus

Biokaasulaitoksen vaikutuksia maatilan arkeen. Investoinnin plussat ja miinukset, mikä yllätti ja ilahdutti sekä muita yrittäjähaastatteluista poimittuja huomioita. 

Aika: 15.00-15.20

Puhuja: Anu Tiikkainen, TKI-asiantuntija, Savonia

Millä korvata turve kuivikkeena lypsykarjatiloilla? Entä mitkä ovat uusien kuivikkeiden mahdollisuudet ja haasteet?

Aika: 15.30-15.50

Puhuja: Maarit Kärki, projektipäällikkö, Kpedu ja Eeva-Kaisa Pulkka, TKI-asiantuntija, Savonia

Kuivituksella on vaikutuksia sekä eläinten että navetassa työskentelevien terveyteen ja hyvinvointiin. Miten eri kuivikkeet vaikuttavat työterveyteen ja miten riskejä voi hallita niin eläinten kuin ihmistenkin terveys huomioiden? 

Aika: 16.00-16.20

Puhujat: 

  • Sirpa Laitinen, vanhempi tutkija, TTL
  • Anu Sironen, erikoistutkija, Luke
  • Pekka Kilpeläinen, tutkimuspäällikkö, Oulun yliopiston Mittaustekniikan yksikkö MITY

Cocktail- ja verkostoitumistilaisuus

Klo 16.30-18

Cocktailtilaisuudessa nautitaan hyvästä ruoasta ja seurasta sekä juhlistetaan Iisalmessa järjestetyn agrologikoulutuksen 40 v. juhlavuotta. Lisäksi kuulemme lyhyitä puheenvuoroja näytteilleasettajilta ja tapahtuman järjestäjiltä. 

Yhteistyöllä kasvua ja ruokaturvaa

Klo 8.30-11  |  Auditorio

Klo 8.30 alkaen tarjolla on aamukahvit ja pientä purtavaa. Keskiviikon yhteinen ohjelma alkaa klo 9 puheenvuoroilla ja paneelikeskustelulla ruokajärjestelmän tulevaisuudesta.

Savon maatalouden tulevaisuuskuvat

Irene Kuhmonen

tutkija, Jyväskylän yliopisto

Miltä näyttää Pohjois-Savon ruokajärjestelmän tulevaisuus?

Panelistit:

Mika Takkinen – toimitusjohtaja, Servica Oy

Kirsi Vartia – verkostokoordinaattori, Taste Savo -verkosto

Heini Mämmi – järjestöagronomi, MTK-Pohjois-Savo

Irene Kuhmonen – tutkija, Jyväskylän yliopisto

Keskiviikon rinnakkaissessiot

Klo 11-14 | monta tilaa

Rinnakkaissessioissa pääset syventymään juuri sinua kiinnostaviin aiheisiin. Sessioiden puheenvuorot kestävät 20 minuuttia. Jokaisen puheenvuoron väliin on varattu 10 minuuttia keskustelulle ja tilan vaihtamiseen. 

Huom: Lounastauko klo 12-13.

Klo 11-14

Miksi Suomi on ruokaturvan ykkösmaa? Kati Partanen avaa, miten ruokaturva ja kokonaisturvallisuus linkittyvät toisiinsa – kumpikaan ei synny sattumalta, vaan aktiivisella työllä. Tule kuulemaan ja inspiroitumaan, miten voimme varmistaa, että kotimainen ruoka riittää myös tulevaisuudessa. 

Aika: 11.00-11.20

Puhuja: Kati Partanen, lehtori, Savonia

Huoltovarmuutta ei voi tuoda mistään – se rakennetaan kotimaisin voimin. Jukka Peltola kertoo, miten yhteistyö, osaaminen ja varastot takaavat suomalaisen alkutuotannon kestävyyden myös kriisitilanteissa. Tule kuulemaan, miten ruoan riittävyys varmistetaan myös kriiseissä ja mitä se vaatii koko ketjulta. 

Aika: 11.30-11.50

Puhujat: Jukka Peltola, varautumisasiantuntija, Huoltovarmuuskeskus

Optiset sensorit ja hyperspektrikuvantaminen mullistavat ruoan laadunvalvonnan, sadon arvioinnin ja kontaminaatioiden havaitsemisen. Tule kuulemaan, miten älykkäät fotoniikkaratkaisut tehostavat maataloutta, vähentävät hävikkiä ja tukevat kestävää kehitystä tulevaisuuden ruokaketjussa.

Aika: 13.00-13.20

Puhuja: professori Jyrki Saarinen, Fotoniikan tutkimuskeskuksen (UEF) johtaja

Näkymiä maidontuotannon tulevaisuudesta ja kannattavuudesta Euroopan Maidontuottajien (EDF) tila-aineiston perusteella.

Aika: 13.30-13.50

Puhuja: Henna Mero, toiminnanjohtaja, Maitoyrittäjät ry

Klo 11-14

YSAO:n kokemuksia dataintegraatiosta, datasiirrosta ja datasilloista Tulevaisuuden maatila -hankkeessa. 

Aika: 11.00-11.20

Puhuja: Jari Puustinen, IT-suunnittelija, Ylä-Savon Ammattiopisto. Tulevaisuuden maatila -hanke. 

Metsät tarjoavat taloudellisia, ekologisia ja kulttuurisia arvoja. Jotta voimme hyödyntää niiden koko potentiaalin, meidän on tunnettava metsän ominaisuudet. Paikkatiedon avulla tunnistamme metsän ominaisuudet ja teemme päätöksiä, jotka tukevat metsien monipuolista ja kestävää käyttöä. 

Aika: 11.30-11.50

Puhuja: Minna Luoto, TKI-asiantuntija, Savonia

Esitys avaa, kuka maatalouden datan omistaa ja kuinka omistus vaikuttaa päätäntävaltaan ja liiketoimintaan. Samalla tarkastellaan, miten dataa voidaan hyödyntää nyt ja tulevaisuudessa vielä tehokkaammin maataloustuotannossa. 

Aika: 13.00-13.20

Puhuja: Mika Markkanen, lehtori, Savonia

Ravitsemusnavigaattori auttaa arvioimaan ruokavalion laatua helposti, maksuttomasti ja luotettavasti. FOODNUTRI-hankkeessa kehitetty työkalu antaa yksilöllistä palautetta ja tukee terveellisiä valintoja niin työssä kuin arjessa. Oletko jo kokeillut?

Aika: 13.30-13.50

Puhuja: Henna Lehikoinen, projektipäällikkö (TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti), Savonia

Klo 11-14

Maarit Sinikangas avaa näkökulmia siihen, miten yritykset voivat kasvattaa toimintaansa viennin avulla. Puheenvuorossa kuullaan kokemuksia ja ajatuksia kansainvälistymisen mahdollisuuksista. 

Aika: 11.00-11.20

Puhuja: Maarit Sinikangas, toimitusjohtaja, Expandis

Kari Venäläinen kertoo, millaisia rahoitusmahdollisuuksia Business Finlandilla on tarjota, joita yritykset voivat hyödyntää ruokaviennin edistämisessä. 

Aika: 11.30-11.50

Puhuja: Kari Venäläinen, johtava rahoitusasiantuntija, Business Finland

Katsaus nautatuotannon nykytilaan ja tulevaisuuteen

Aika: 13-13.20

Puhuja: Harri Jalli, vanhempi asiantuntija, HKFoods

Klo 11-14

Ohjelma julkaistaan syksyllä.

Klo 11-14

Puheenvuoron tarkempi sisältö julkaistaan syyskuussa.

Aika: 11.00-11.20

Puhuja: Arja Louhisuo, tutkija, Luonnonvarakeskus Maaninka

Puheenvuoron tarkempi sisältö julkaistaan syyskuussa.

Aika: 11.30-11.50

Puhuja: Pentti Ruuttunen, tutkija, Luonnonvarakeskus Jokioinen

Kasvisten markkinointi: mistä lähteä liikkeelle, kun suunnittelee viljelyn aloitusta vihannespuolelle?

Aika: 13.00-13.20

Puhuja: Hanne Kinnunen, asiantuntija ja opettaja, Riveria

Millainen kysyntäennuste vihanneksille on lähitulevaisuudessa? Mitä täällä Itä-Suomessa voi ehkä jatkossakin tuottaa ”vanhoista” kasveista ja uutuuksista?

Aika: 13.30-13.50

Puhujat: Hanne Kinnunen, asiantuntija ja opettaja, Riveria

Agri-Food Future 2025 -tapahtuma päättyy 

Klo 14

Turvallista kotimatkaa!

Agri-Food klusteri
Evästeasetukset

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi. Evästeet tallennetaan selaimeesi ja ne auttavat meitä tunnistamaan sinut, kun palaat sivustolle. Ne myös auttavat tiimiämme ymmärtämään, mitkä verkkosivuston osat ovat sinulle mielenkiintoisia ja hyödyllisiä.