Agri-Food Klusteri mukana C2Lab-työpajassa Strasbourgissa

Agri-Food Klusteri osallistui 25.-26.9.2024 Strasbourgissa järjestettyyn C2Lab-työpajaan, jonka järjesti European Cluster Collaboration Platform -yhteistyöalusta. Tapahtuman tavoitteena oli tutustua uusiin eurooppalaisiin klusterikumppaneihin ja lähteä heidän kanssa ideoimaan yhteisiä kv-hankkeita.

C2Lab-työpaja oli kaksipäiväinen: ensimmäisen päivän aamupäivällä oli vapaaehtoinen vierailu Strasbourgin Euroopan parlamentissa. Vierailu oli todella mielenkiintoinen ja mahdollisti tutustuminen muihin eurooppalaisiin klustereihin etukäteen. Varsinainen työpaja alkoi iltapäivällä verkostoitumislounaan jälkeen.

Parisen kymmentä ihmistä seisoo Euroopan Parlamentissa Strasbourgissa Euroopan maiden lippujen edessä. Taustalla eri maiden liput sekä iso EU-lippu.
Ennen C2Lab-työpajan virallista aloitusta oli mahdollisuus mielenkiintoiselle vierailulle Euroopan Parlamentissa.

Työpajan alkuun saimme tarkempaa infoa alustavista teemoista, hyvien projektien rakenteesta sekä erilaisista kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista. Tämän jälkeen jakaannuimme ryhmiin työstämään hankeaihioita haluamistamme teemoista: Agri-Food Klusteria kiinnosti erityisesti metaklusteri-teema sekä CAFEIN -verkosto. Metaklusteri on niin sanottu sateenvarjoklusteri, joka pitää sisällään joko saman alan tai eri alojen klustereita. CAFEIN on eurooppalainen hanke, jonka tavoitteena on yhdistää innovaatioekosysteemit vauhdittamaan vihreää ja digitaalista siirtymää luomalla yhteinen pitkän aikavälin toimintasuunnitelma, joka helpottaa Euroopan keskeisten rahoitusjärjestelmien vertailua tuomalla yhteen eurooppalaisia klusteriyhdistyksiä, yrityksiä, julkisia viranomaisia ja sidosryhmiä. Hankkeen konsortio koostuu 11 kumppanista neljästä eri EU-maasta.

Metaklusteri-teemaisessa työryhmässä oli edustettuna Liettuan AgriFood klusteri, Moldovan maaseutumatkailuklusteri, Ranskan raaka-aineklusteri sekä Mikkelin kaupungin kehitysyhtiö. Yhtenäisinä teemoina oli ruoka, raaka-aineet ja vesi, ja työpajan aikana työstimmekin hankeaihiota monialaisesta kiertotalouden metaklusterista. Työpaja oli oikein tuloksellinen ja jäämme odottelemaan valmiin hankeaihion kanssa sopivaa rahoitushakua.

Metaklusteri kiinnosti hankeaihioteemana ja teemasta muodostuikin kolme eri työryhmää.
Metaklusteri-teemaista hankeaihiota oli työstämässä Liettuan AgriFood klusteri, Moldovan maaseutumatkailuklusteri, Ranskan raaka-aineklusteri sekä Mikkelin kaupungin kehitysyhtiö.

CAFEIN-verkoston työryhmässä kehitettiin uutta projektia ja mahdollisuuksia laajentaa konsortiota.
Uuden hankkeen ehdotuksen keskeiset toimenpiteet ovat:

  • Valmistella yhteinen pitkän aikavälin toimintasuunnitelma vihreän siirtymän edistämiseksi
  • Tukiohjelmat, jotka on omistettu pk-yritysten siirtymisen tukemiselle
  • Tukipalveluiden ja ekosysteemien kehittäminen
  • Klustereiden sertifioinnin tukeminen
  • Rahoituksen jakaminen (cascade funding) pk-yritysten kautta
  • Rajat ylittävän CAFEIN-pk-yritysrahoituksen kehittäminen
  • EU
  • rahoitusjärjestelmien ja -työkalujen parempi hyödyntäminen
  • Klustereiden tukeminen pk-yritysten auttamisessa
Ryhmätyöskentelyä, missä yksi henkilö kuvan edustalla ja loput taustalla keskustelemassa.
CAFEIN-verkoston työryhmässä kehitettiin uutta projektia ja mahdollisuuksia laajentaa konsortiota.
Seitsemän ihmistä fläppitaulun kanssa kuvassa

Matka Strasbourgiin oli todella hedelmällinen. Työpajaan osallistui noin 80 klusterin edustajaa ympäri Eurooppaa. Osana tapahtumaa järjestettiin Ranskan klustereiden palkintotilaisuus, missä jaettiin palkinnot muun muassa parhaimmalle menestystarinalle. Oli mielenkiintoista päästä näkemään, miten klusteritoiminta on rakentunut muualla Euroopassa.  ECCP-alustan tapaamisiin osallistuminen on todella tärkeää klusterin kansainvälistymisen ja kehityksen kannalta. Tapaamisissa opimme aina uutta muilta klustereilta sekä saamme uusia kontakteja, joiden kanssa tehdystä yhteistyöstä voi kehkeytyä uusia kansainvälisiä hankkeita.