Ruokajärjestelmä on siirtymässä uuteen aikakauteen. Ilmastonmuutos, resurssien niukkuus ja kuluttajakäyttäytymisen muutos luovat painetta uudistaa tuotantoa ja tuotekehitystä. Samalla ne avaavat merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia. Kestävät, terveelliset ja paikallisesti tuotetut elintarvikkeet eivät ole enää vain trendi – ne ovat kasvava markkina.
Pohjois-Savon Agri-Food klusterissa on kehitetty toimintamalli, jossa yritykset, tutkijat ja kehittäjät ideoivat yhdessä elintarvikeinnovaatioita. Erityisesti tavoitellaan tuotteita, jotka ovat houkuttavia ja ravitsemuksellisesti korkealaatuisia, mutta lisäksi ne voisivat edistää muutosta kohti kestävää ruokajärjestelmää. Tuloksena syntyi mallituotteita, jotka toimivat lähtökohtana yritysten omalle tuotekehitykselle ja nopeuttavat uudentyyppisten tuotteiden markkinoille pääsyä.
Mallituotteet ovat nyt tarjolla yrityksille, jotka haluavat kehittää uusia tuotteita nopeasti ja kustannustehokkaasti. Yhteistyö tutkimuksen kanssa tarjoaa lisäarvoa ja mahdollisuuden olla mukana rakentamassa tulevaisuuden ruokajärjestelmää.
Etsitkö uusia tuoteaihioita, teknologisia ratkaisuja tai kumppaneita tuotekehitykseen? Ota yhteyttä ja hyödynnä mallituotteiden tarjoamat mahdollisuudet!
erikoistutkija, Luonnonvarakeskus
susanne.heiska@luke.fi, p. 026 5323 861
Lue julkaisusarjan artikkelit: