Itäsuomalainen ruokainnovaatio etenee pilotointivaiheeseen

Raaka-aineet seuraavaan itäsuomalaiseen ruokainnovaatioon ovat jo matkalla Luonnonvarakeskuksen Ekstruusiokeskukseen Jokioisiin. Innovatiivisia tuotteita, jotka hyödyntävät itäsuomalaista raaka-ainepohjaa ja uusinta prosessointiteknologiaa, on ideoitu useissa ideointityöpajoissa alkuvuoden aikana. Arviointivaiheen jälkeen jatkokehitykseen valittiin muun muassa sienillä ja yrteillä maustettu pasta, marjapasta, marjaisa heramuro ja hunajalla makeutettu makeinen.

Kesän aikana on selvitetty ideoiden toteutusmahdollisuuksia etsimällä kumppaneita tuotepilotteihin erityisesti raaka-ainetoimittajien joukosta. Yritykset ovat osoittaneet kiinnostusta osallistua pilottiin, sillä se tarjoaa mahdollisuuden testata, miten heidän raaka-aineensa tai sivuvirtansa soveltuvat erilaisiin elintarvikevalmistuksen prosesseihin. Samalla päästään näkemään, kuinka eri raaka-aineet vaikuttavat lopputuotteen arvoon.

Tuotteiden rakenteen perustaksi on löydetty alueelta kauraa ja tattaria, ja proteiinilisäksi testataan juustonvalmistuksen sivutuotteena syntyvää heraa. Makuja tuovat sekä viljellyt että metsästä kerätyt sienet, ja metsän aromeja saadaan kuusen kerkistä. Nokkonen tuo tuotteisiin ripauksen villiä makumaailmaa, ja makeutta saadaan hunajasta. Marjat tuovat sekä makua että väriä, ja mukana on useita marjajauheita, mehua ja mehun puristuksessa syntyvää mäskiä.

Osa raaka-aineista on jo saapunut Jokioisiin, ja pilotin toteutus alkaa raaka-aineiden esikäsittelyllä, johon kuuluvat tavallisesti kuivaaminen ja jauhaminen. Kun kaikki raaka-aineet on saatu käsiteltyä, voidaan siirtyä reseptin suunnitteluun ja prosessointimenetelmien optimointiin. Tavoitteena on saada reseptit valmiiksi elokuun aikana, jolloin valmistusta voidaan testata jo syyskuun alussa. Tuotteille tehdään myös aistinvarainen arviointi, jonka perusteella mallituotteita voidaan jatkokehittää. Syksyn aikana tuotteita on tarkoitus esitellä ja maistattaa erilaisissa tilaisuuksissa, ja samalla nostetaan esiin raaka-aineiden tuottajat. Pilotin etenemisestä kerrotaan lisää Agri-Food Network -hankkeen uutiskirjeessä ja viestintäkanavissa.

Lisätietoja: Erikoistutkija Susanne Heiska, Luonnonvarakeskus, susanne.heiska@luke.fi