Voisiko karkkipäivä pelastaa maailman?

Kuvittele tulevaisuuden makeinen, joka olisi valmistettu terveellisistä ainesosista tinkimättä herkullisuudesta. Raaka-aineet olisivat puhtaita ja tietenkin tuotettu lähellä. Ideoita tällaisesta supernamusta kehitettiin kevään 2024 ideaverstaassa. Tilaisuudessa oli mukana monipuolinen joukko toimijoita ja asiantuntijoita läpi koko ruokaketjun.

Ideat kuvattiin Savonia AMKin pilvipohjaiseen Into -työkaluun ja ideoiden arviointiin osallistui myös monialainen arviointiraati. Parhaiksi arvioituja ideoita jatkokehitettiin Luonnonvarakeskuksen asiantuntijatyönä, sekä arvioitiin tuoteaihioiden toteutettavuutta. Koevalmistukseen valikoitui muutama erilainen, lakritsi-tyyppinen marjamakeinen. Pilotissa hyödynnettiin mahdollisimman paljon itäsuomalaisia raaka-aineita, joita on saatu pilotointikumppaneilta.

Mustikkaa, puolukkaa ja lakkaa sisältävien makeisten valmistusta testattiin Luonnonvarakeskuksen Food Pilot – tutkimusalustalla Jokioisissa helmikuun alussa osana Agri-Food Network hankkeen toimintaa. Marjoissa on runsaasti vitamiineja, polyfenoleja ja kuituja, joilla on hyvinvointia lisääviä vaikutuksia. Lisäksi marjat tuovat tuotteisiin makua ja väriä. Makeutta mallituotteisiin saadaan metsähunajasta ja metsäistä aromia vahvistaa kuusenkerkästä keitetty siirappi.

Makeiset sisältävät myös tattaria ja kauraa, joita voitaisiin tulevaisuudessa viljellä laajemminkin itäsuomalaisilla pelloilla. Maatalouden rakennemuutoksen seurauksena alueella vapautuu paljon peltoa rehun tuotannosta. Tattari on mielenkiintoinen lisä viljelykiertoihin. Se tulee toimeen vaatimattomassakin kasvupaikassa tarjoten arvokkaan elinympäristön pölyttäjille. Tattari ja kaura ovat luontaisesti gluteenittomia ja niiden beta-glukaani auttaa kolesterolin hallinnassa sekä verensokerin vaihteluiden tasapainottamisessa.

Makeisten valmistusta testattiin 2-ruuviekstruuderilla, ja onnistuttiin kehittämään alustava, koevalmistukseen sopiva menetelmä. Testissä saatuja makeisia on tarkoitus maistattaa kevään kuluessa Luonnonvarakeskuksen koulutetulla makuraadilla. Aistinvaraisen arvioinnin pohjalta reseptiä ja valmistusmenetelmää voidaan vielä kehittää. Hankkeen edetessä mallituotteita tarjotaan valmistuksesta kiinnostuneille yrityksille jatkokehitettäväksi.

Voisiko karkkipäivä todella edistää ruokajärjestelmän muutosta kohti kestävää tulevaisuutta? Näiden innovatiivisten makeisten avulla se voisi mahdollista!

Lisätietoja
• erikoistutkija Susanne Heiska, Luonnonvarakeskus, email: susanne.heiska@luke.fi, p. 029 532 3861
• erikoistutkija Eila Järvenpää, Luonnonvarakeskus, email: eila.jarvenpaa@luke.fi. p. 029 532 6189