Kestävät valinnat ja kulttuurien välinen oppiminen Food Days Seinäjoella

Agri-Food Klusteri osallistui kaksipäiväiseen Food Days -tapahtumaan Seinäjoella, joka järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Tapahtuma tarjosi laajan kattauksen ajankohtaisia ja kiinnostavia puheenvuoroja ruoka-alan kestävyydestä sekä kestävistä valinnoista.

Ensimmäisen päivän ohjelma keskittyi erityisesti kestävään kehitykseen ja sen vaikutuksiin ruoka-alalla. Mickey Gjerris Kööpenhaminan yliopistosta nosti esille sen, että vaikka kaikki haluamme säilyttää nykyisen elämäntapamme, kestävämpi tulevaisuus edellyttää uhrauksia. Gjerris haastoi yleisöä ajattelemaan, ettei pelkästään maailman muuttaminen kestävämmäksi riitä, vaan myös meidän itse täytyy muuttua. Hänen mukaansa todellinen kestävä muutos alkaa omien valintojemme muuttamisesta.

Mari Kooskora Estonian Business Schoolista jatkoi tätä teemaa omassa puheenvuorossaan. Hän huomautti karun totuuden, että valtaosa kuluttajista ei kiinnitä huomiota raaka-aineiden kestävyyteen. Kooskora muistutti, että jokainen suupala on valinta: haluammeko edistää kestävyyttä vai emme. Gjerrisin tavoin hän painotti henkilökohtaisen vastuun merkitystä kestävän kehityksen saavuttamisessa.

Women and two men speakers are standing on the stage and answering questions from the audience. Behind them there is a big screen with the "Q&A" text and on the othyer screen there is a closer look on the woman speaker.
Aamupäivän keynote-puhujat Mickey Gjerris, University of Copenhagen (vas.), Mari Kooskora, EBS Centre for Business Ethics ja Asmus Gamdrup Jensen, Kost Studio, vastailivat yhdessä yleisön esittämiin kysymyksiin liittyen heidän puheenvuoroihinsa.

Emilia-Romagnan ja Etelä-Pohjanmaan Ruokastrategiat – Oppeja Kumpaankin Suuntaan

Toinen päivä syventyi Emilia-Romagnan alueen ja Etelä-Pohjanmaan ruokastrategioiden vertailuun. Vaikka alueet ovat monin tavoin erilaisia, niissä on myös paljon yhteistä. Mielenkiintoinen havainto oli, että Emilia-Romagnan alueella on peräti 44 nimisuojattua ruokatuotetta, kun taas koko Suomessa on yhteensä vain 14, joista valtaosa sijaitsee Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Päivän puheenvuoroissa ja keskusteluissa vertailtiin näiden kahden maan ruokakulttuureja ja pohdittiin, mitä ne voisivat oppia toisiltaan. Silvia Gaiani Helsingin yliopiston Ruralia Instituutista nosti, että italialaiset voisivat ottaa mallia Suomen kansallisesta ruokastrategiasta ja suomalaisesta läpinäkyvyydestä. Toisaalta suomalaiset voisivat oppia italialaisilta enemmän ruokakulttuurin tarinankerronnasta sekä siitä, kuinka tuoda ruokakulttuuri esille värikkäämmin ja eläväisemmin kuluttajille.

Kaiken kaikkiaan Food Days Seinäjoki -tapahtuma tarjosi monipuolisen ja inspiroivan katsauksen ruoka-alan kestävyyteen ja kulttuurien väliseen oppimiseen.

Tapahtuman viimeisessä paneelikeskustelussa keynote-puhujat Silvia Gaiani, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Virginia Cepollina, Future Food Institute, sekä Matti Leppälehto, SeAMK, keskustelivat Emilia-Romagnan ja Etelä-Pohjanmaan ruokastrategoiden eroista ja samankaltaisuuksista Marjo Särkän, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutio, johdolla.