Ilmastonmuutos ei ole enää kaukainen uhka vaan se näkyy arjessamme jo tänään. Se haastaa myös yrityksiä sopeutumaan uuteen normaaliin. Riskienhallinta ja niihin sopeutuminen antaa edellytyksiä reagoida alati muuttuvaan toimintaympäristöön. Muutoksiin on syytä varautua, ja niihin on hyvä tarttua, ennakolta. Ilmastoriski-työpajat tarjosivat osallistavan ja strategisen lähestymistavan sekä konkreettisia työkaluja ja menetelmiä ilmastoriskien hallintaan.
Ruoka-ala pääsi ensimmäisenä pilotoimaan ilmastoriskityöpajakokonaisuutta yhdessä, kun Pohjois-Savon Agri-Food -klusteri kokosi alan sidosryhmien, alkutuottajien ja asiantuntijoiden edustajia yhteisiin työpajoihin. Työpajapäivät vietiin läpi yhteiskehittämistyöpajoina, osin yksin ja osin ryhmissä työskennellen. Työtä fasilitoitiin ennalta laadittujen tehtävien ja työpohjien avulla. Ensimmäisessä työpajapäivässä tunnistettiin ja valittiin toimialalle merkitykselliset/keskeiset/kriittiset riskit sekä tarkasteltiin ja analysoitiin näitä valittuja riskejä ja ilmiöitä, sekä niiden liitännäis-/seurannaisvaikutuksia. Osallistujat tunnistivat yhdessä kahdeksan riskiä tai ilmiötä (Kuva 1), joiden parissa työskentelyä jatkettiin.
Kuva 1. Kahdeksan yhdessä tunnistettua ja jatkokäsittelyyn otettua ruoka-alaan kohdistuvaa riskiä/ilmiötä.
Osallistujat jatkoivat pohtimalla ja kirjaamalla asioita, jotka juuri tällä hetkellä edistävät tai rajoittavat reagointia ja sopeutumista sekä asioita, jotka
tulevaisuudessa mahdollistuvat tai uhkaavat alaa riskien ja ilmiöiden toteutuessa. Runsaasta määrästä asioita ja ideoita osallistujat valitsivat tärkeimpiä ja keskeisimpiä. Näistä koostui lopulta 10 teemaa (Kuva 2), joihin ruoka-alalla tulee reagoida ilmastonmuutoksen edetessä.
Kuva 2. Työpajoissa keskeisiksi nousseet 10 teemaa, joihin alan tulee reagoida.
Näihin teemoihin osallistujat tuottivat ensin nopeita ideoita, ja rakensivat haluamistaan teemoista / ideoista alustavia toimenpidekokonaisuuksia (Kuva 3).
Kuva 3. Työpajojen tuloksina syntyneet alustavat toimenpidekokonaisuudet.
Lopuksi osallistujat arvioivat ideoitujen toimenpidekokoisuuksien vaikuttavuutta PRIA-viitekehystä hyödyntäen. Toimenpidekokonaisuuksia arvioitiin kolmella kriteerillä: vaikutus sopeutumiseen/varautumiseen, toimenpiteen kiireellisyys ja toimenpiteen toteutettavuus.
PRIA-analyysin tuloksena saatiin järjestys työpajojen toimenpidekokonaisuuksille. Kolme optimaalisimmaksi arvioitua kokonaisuutta olivat:
Laajemman raportin Agri-Food klusterin kanssa toteutetuista ilmastoriskityöpajoista löydät täältä.
Lisäksi menetelmästä ja sen tuloksista on julkaistu Savonia-AMK:n muotoilun YAMK opinnäytetyö Ilmastoriski-työpajat: Ilmastoriskien hallinta osana siirtymämuotoilua (Kähkönen, Jukka 2024).
Kirjoittajat:
Jukka Kähkönen, TKI-asiantuntija, Savonia-AMK, Kestävä yhteiskunta tutkimusala
Kaisa Kähkönen, erityisasiantuntija, Savonia-AMK, Ruokajärjestelmä tutkimusala