Valio toimii veturina tulevaisuuden ruokajärjestelmän ja ruokaviennin kehittämisessä

Tulevaisuuden suomalaista ruokajärjestelmää kehitetään viisivuotisessa Food 2.0 -tutkimus- ja kehityshankkeessa, jonka veturina toimii Valio. Tulevaisuuden ruokajärjestelmä rakentuu kiertotalouden periaatteille, ja se on yhdistelmä useita eri ruoantuotannon muotoja, joista osa on jo olemassa ja osa vasta tutkimusasteella. Ruokajärjestelmä on muutakin kuin ruokaa – ruoantuotannon ohessa syntyy energiaa, rehua ja esimerkiksi kuitumateriaaleja. Samalla ravinteet eli typpi ja fosfori sekä vesi ja hiili kiertävät ruokajärjestelmän eri osien välillä.

17.6 järjestetyssä Food 2.0 kick off -tilaisuudessa esiteltiin hankkeen toimintaperiaatetta ja projekteja. Food 2.0 tutkimusverkostoon tavoitellaan vähintään sataa kumppania ja tavoitteena on aikaansaada Suomessa yhteensä 100 miljoonan euron lisäsatsaus tutkimus- ja kehitystoimintaan viiden vuoden aikana, ja ruokajärjestelmään kytkeytyvän viennin kasvatus yli miljardilla eurolla hankkeen jälkeisinä vuosina. Food 2.0 -hankkeelle on myönnetty 10 miljoonan euron rahoitus Business Finlandin veturiyritysten haastekilpailussa. Lisäksi Business Finland varautuu rahoittamaan 20 miljoonalla eurolla Valion kumppaniverkostossa tehtäviä Food 2.0. -kokonaisuuteen kuuluvia hankkeita.

Food 2.0 -kokonaisuuden erilaiset tutkimushankkeet ja muut lähdöt keskittyvät neljään teemaan: 

  • tulevaisuuden tuotteet 
  • teknologinen uudistuminen 
  • uudistava viljely 
  • kiertotalous ja resurssitehokkuus 

Ruokajärjestelmäuudistukseen voivat osallistua kaikenkokoiset yritykset sekä TKI -organisaatiot ekosysteemin käynnistämissä hankkeissa. Voit liittyä mukaan olemalla yhteydessä tutkimuspäällikkö Riitta Partaseen riitta.partanen@valio.fi

Lisätietoa Food 2.0 tulevaisuuden ruokajärjestelmähankkeesta: www.valio.fi