Kasvispainotteisen ruokavalion yleistyminen ja kuluttajien sekä ammattikeittiöiden halu lisätä lähellä tuotettujen raaka-aineiden käyttöä luovat mahdollisuuksia kasvattaa avomaankasvisten tuotantoa ja monipuolistaa viljeltäviä kasveja. Itä-Suomen avomaankasvisten viljelijät, viljelyn aloittamista pohtivat, jalostajat ja myyjät etsivät huhtikuussa ratkaisuja viljely- ja jalostusketjuun Agri-Food klusterin ja Kasvitaito 2.0-hankkeen järjestämillä klusteritreffeillä.
Ketjun yhteistyö ja sitoutuminen, avoin keskustelu sekä asiakastarpeiden selvittämisen tärkeys korostuivat treffien keskusteluissa. Puheenvuoroissa kuultiin tuotantosuunnan vaihtamisesta avomaankasviksiin, luomukasvisten viljely- ja käsittelyketjun kehittämisestä ja tulevaisuudesta sekä tukun roolista kasvisten toimittajana. Esitysmateriaalit löydät artikkelin lopusta.
Kankaanrinteen tila vaihtoi sukupolvenvaihdoksen yhteydessä tilan luomuun ja tuotantosuunnan avomaanvihanneksiin. Ensimmäiset vuodet suunniteltiin yritystoimintaa ja tarkasteltiin erilaisia kasvivaihtoehtoja. Tilan yrittäjä Jarkko Kinnunen teki kattavaa taustatyötä, joka toimi perustana valinnoille: markkina-analyyseja tehtiin niin kauppojen kuin ravintoloiden tarpeista lajikkeiden ja tuotteilta toivottujen ominaisuuksien osalta. Tiedonhaku ei suinkaan pääty toiminnan käynnistysvaiheeseen, ja esimerkiksi ruokatrendien seuraaminen auttaa ohjaamaan omaa toimintaa tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi.
”Kaupoilla on paljon tietoa kuluttajien ostokäyttäytymisestä, joka auttaisi viljelijöitä suunnittelemaan kasvivalintoja.” – Jarkko Kinnunen
Pääasiallisiksi lajikkeiksi valikoituivat valkosipuli ja maa-artisokka, joita myydään vähittäiskauppoihin, ravintoloihin, suoramyyntinä ja jatkojalostukseen. Uusiakin kokeiluja tehdään rohkeasti, ja viime vuonna kasvoi ensimmäinen sato vesimelonia. Pohjois-Savossa kasvanut vesimeloni herätti syystäkin kiinnostusta. “Melonit myivät itse itsensä”, Jarkko kertoi. Pienikokoinen melonilajike oli sopiva juuri tähän markkinarakoon, sillä tuotteen kilohinta pysyi sopivana ja ostopäätös oli kuluttajalle siten helpompi.
Kalliolan tilalla Haukivuorella on viljelty luomuna jo vuodesta 1998, kun tilalla haluttiin luopua torjunta-aineista ja siirtyä puhtaampaan viljelyyn. Ease Organic Oy perustettiin tilan tuotekehitystarpeisiin. Nimensä mukaisesti sen toiminnalla ja palveluilla halutaan helpottaa vihannesten ja juuresten käyttöä.
Yrittäjien Antti ja Elina Vauhkosen ponnistelut kasvisketjun kehittämiseksi palkittiin Vuoden 2025 Lähiruokateko -palkinnolla maaliskuussa eikä suotta. Pakastekuivausmenetelmää on kehitetty seitsemän vuoden ajan: kuivaus pidentää raaka-aineiden säilyvyyttä ja tuotteet ovat heti käyttövalmiita. Tuorekasvisten logistiikan pullonkauloja on ratkottu yhdessä paikallisten viljelijöiden ja tukkujen kanssa. Aiemmin tuotteita kuljetettiin useiden satojen kilometrien päähän, josta ne palasivat takaisin Etelä-Savon alueelle. Nyt yritys toimittaa luomuvihanneksia suoraan ravintoloihin ja kuluttajille sekä alueen HoReCa-tukuille, mikä auttaa säilyttämään tuoretuotteiden laadun.
“Eihän meillä ole käsitystä miten suurtalouskeittiössä tehdään ruokaa. Mentiin sitten keittiöön oppimaan.” – Antti Vauhkonen
Kaiken a ja o on ollut suora yhteys loppukäyttäjään, jotta tuotteet vastaavat asiakkaiden tarpeisiin. Yrittäjät pyrkivät aina olemaan mukana keskusteluissa ostajien kanssa, on kyseessä sitten tapaamiset keskusliikkeiden ostajien kanssa tai vierailut ammattikeittiöissä. Antti vinkkasi, että signaaleja tuotetarpeista kannattaa etsiä esimerkiksi kaupan vihannesosastolta: voisiko kesällä myytävän ulkomaisen kesäkurpitsan tilalla olla sinun tuotteesi? Antin mukaan tennaria pitää myös olla valmis kuluttamaan ja jalkautua asiakkaiden luo, sillä tuotteet harvoin myyvät itse itseään. Ideoita kannatta kokeilla matalalla kynnyksellä ja sitouttaa ketjun muita toimijoita yhteistyöhön: jostain on lähdettävä liikkeelle.
Jaakkolan tukku kokoaa saman katon alle mahdollisimman paljon paikallisia tuotteita. 80 % tukun tuotteista on viljelty Pohjois-Karjalassa ja Itä-Suomessa, ja niitä välitetään muun muassa teollisuuteen, kaupoille ja suurkeittiöihin. Omien jalostustilojen ansiosta tuotteet voidaan toimittaa mahdollisimman tuoreina, laadukkaina ja räätälöitynä asiakkaiden tarpeisiin.
Tukku haluaa helpottaa viljelijöiden myynti- ja jakeluketjua tarjoamalla valmiin myyntikanavan ja laajan jakeluverkoston. Toimitusjohtaja Niina Jaakkola korosti, että yhteistyössä pääsee käyntiin keskustelemalla. Pienempiä eriä voidaan ottaa tuotantoon tai välittää yksittäisille kaupoille, ja kasvattaa yhteistyötä yhdessä suunnittelemalla. Sitoutuminen on kaikkien etu: mitä tasaisemmin ja pidempikestoisesti tuotetta saadaan, sitä innokkaammin kaupat ja muut asiakkaat pitävät tuotteen valikoimassa. Tukku on viljelijälle myös tuotetoiveiden välittäjä. Esimerkiksi kiinankaalille on kysyntää suurkeittiöissä, ja nyt etsinnässä onkin kysyntään vastaava viljelijä.
Perinteiseen tukkuun verrattuna Jaakkolan erikoisuus on tuotteiden jatkojalostaminen. Yritys tuntee asiakkaansa ja tietää, että isot ammattikeittiöt tarvitsevat nykypäivänä hyvin käyttövalmiita tuotteita. Jaakkolassa onkin mahdollista tehdä hyvin räätälöityjä raastesekoituksia asiakkaan yksilöllisen tilauksen mukaan. Oma jatkojalostus ja nopea toimitus takaavat tuoreuden ja laadun, jotka ovat Joensuusta käsin operoivan itäsuomalaisen kasvistukun valttikortteja.
Kasvitaito 2.0 -hankkeen pienryhmät ja koulutukset tarjoavat tietoa ja taitoa viljelykiertoon, kasvinsuojeluun, maan kasvukunnon parantamiseen, tuotannon koneistamiseen, kausityöntekijöiden rekrytointiin sekä tuotteiden myyntiin ja markkinointiin. Pienryhmätoiminta on suunnattu erityisesti Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun alueiden erikoiskasvien viljelijöille ja viljelytoimintaa suunnitteleville. Pienryhmästä saa myös vertaistukea ja tieto ja kokemukset vaihtuvat viljelijältä toiselle. Toiminta sopii hyvin myös tuotantosuunnan vaihtajille.
Kasvitaito järjestää syksyllä kotimaan opintomatkan Lepaalle ja ensi vuoden alkupuolella matkan maailman johtavaan tuoretuotteiden messutapahtumaan, Fruit Logisticaan, Saksaan. Tulossa olevat koulutukset, opintomatkat ja muut tapahtumat löydät kootusti laari.info -sivustolta. Kasvitaito 2.0 -hanke on Euroopan unionin osarahoittama.
Klusteritreffit kokosi yhteen kasviksiin liittyviä toimijoita. Kuullut yritystarinat ja esimerkit konkretisoivat, että erikoiskasvien viljelyyn panostaminen ja keskittyminen on kannattavaa. Tuotteiden viljely-, jalostus- ja myyntiketjun tiiviimpi yhteistyö Itä-Suomessa mahdollistaa suuremman arvonlisän luonnin alueelle sekä tuoreemmat ja maukkaammat tuotteet asiakkaille. Palautteessa osallistujat pitivät tilaisuutta onnistuneena ja erityisesti yrittäjien puheenvuorot keräsivät kiitosta. Tilaisuus tutustutti toimijoita paremmin toisiinsa ja antoi sysäyksen tiiviimpään yhteiseen tekemiseen jatkossa.
Päivän esitysmateriaalit (pdf):
Kirjoittaja: Tutta Rinkinen ja Kaisa Kähkönen, Pohjois-Savon Agri-Food klusteri
Kuvat: Tutta Rinkinen